Üdvözöllek Benneteket, Pálinkaszerető Barátaim egy „új” terepen…, mégpedig a TEMATIKUS PÁLINKAVACSORÁK ízkavalkádjában…
Történt egyszer, egészen pontosan 2019. december 6-án, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács útjára indított egy rendezvénysorozatot, melynek igazán impozáns helyszínt választottak, mégpedig a budapesti Haris Park rendezvényközpont meseszép báltermét…

Ez volt az első tematikus pálinkavacsora, melyen nagy örömömre részt vehettem. Mélyen megérintett a rendezvény és a hozzá választott „patinás” helyszín, mely méltó rangot adott a Pálinka Éjszakája rendezvénysorozatnak. E hagyományteremtő céllal útjára indított rendezvénysorozat célja a magyar gasztronómia és pálinkakultúra összefonódásának bemutatása és erősítése.

December hatodika azóta még kedvesebb lett számomra, pláne hogy Szent Miklóst, mint a pálinkafőzők védőszentjét is e napon ünnepeljük.
Ezen az estén a PNT versenyén Champion-díjat elért pálinkákhoz főztek a Michelin csillagos séfek… Tételenként más és más izgalmas fogást kóstolhattunk, melyekről a séfek ízeseket meséltek.
Ez a fantasztikus ízkavalkád teljesen rabul ejtett és egy mélyen bevésődő gondolatot ébresztett bennem. Mégpedig azt, hogy ezt az élményt le kell hoznom Kaposvárra, mert éreznie kell minden Pálinkaszerető Barátomnak az ízek harmóniáját…,
„… pláne, hogy a PNT „üzenete” az volt e rendezvénnyel, hogy a résztvevő pálinkafőzdék és pálinkaházak saját településeiken rendezzenek hasonló pálinkavacsorákat a hagyományteremtés érdekében…”
A bevésődő gondolat egyre csak ott motoszkált fejemben és az akkori Gábor Pálinka lelőhelyek egyikén el is kezdtük szervezni Kaposvár Első Tematikus Pálinkavacsoráját…
Gyánó Zoli barátom, a Jazztaurant tulajdonosa partner volt ebben, úgy, mint Magyar Botond, a hely séfje is. Le is ültünk egyeztetni az ízeket. Először a pálinkákkal kapcsolatban, mely nagyon érdekes volt, hisz az általam érzett illat- és ízkarakterek teljesen más jellemzést kaptak ifjú séfünk véleményezésében.
Természetesen ettől (is) szép a pálinka véleményezés, mert mint annyi minden, ez is picit szubjektív… és persze a legfontosabb tényező az, hogy a séfek teljesen más ízekkel, illatokkal dolgoznak nap mint nap…, ezáltal más a szókészletük is. Szószó mindhárman mást éreztünk egy pálinkával kapcsolatban, de annál nagyobb lett a szókészletünk.
Míg egy borvacsoránál a borász minden ételhez ajánlja a hozzáillő borát, itt most a pálinkánál más a helyzet…, nálunk minden pálinkához hozzáillőt kell főznie séfünknek…!
Miután séfünk jellemezte az aktuális pálinkát, feltettem neki a „költői” kérdést, hogy mit főznél ehhez a tételhez? Bíztam az ifjú séf kreativitásában, tudásában és egy picit nehezítettem a dolgát azzal, hogy míg a budapesti vacsora pálinka és étel ízei harmonikusak voltak, én azt szerettem volna, hogy az aktuális pálinka íze és az étel íze legyen kissé diszharmonikus, ám együtt kóstolva a végén mégis egy izgalmas harmónia alakuljon ki ízlelőbimbóinkon….
Elindult hát az ötletelés az ételekkel, s bár Zoli barátom haja néha égnek állt az alapanyagok tekintetében, azért szépen kialakult a többszöri egyeztetés utáni első menüsor, mely nagy tetszést aratott 33 vendégünk körében.

A jól sikerült gasztronómiai élmény csak egy kritikát kapott, mégpedig azt, hogy többen ki-, vagy lemaradtak róla a hely befogadóképessége miatt….
Ezért már szerveztük is a másodikat, melynek menüsora 5 héttel később már életre is kelt 2020. január 28-án. Picit változtattunk a pálinkasoron, hogy izgalmasabb legyen, hisz volt, aki az első kör után a másodikra is kíváncsi volt és tiszteletét tette 2. vacsoránkon is. És bár a 7 pálinka – 7 fogásból csak 6-6 lett, azért nem vesztett népszerűségéből pálinkavacsoránk…

S hogy mitől lett volna igazán Tematikus?
Miután a hely tulajdonosa bemutatott bennünket alkotókat..,
jött az első pálinka, melyet jómagam, mint készítő szóban és egy kivetítő segítségével képekkel illusztrálva bemutattam a gyümölcs eredetétől indulva, a cefrézésen és a főzés technológiáján át az íz-illatvilággal együtt…,
Ezután jött volna séfünk, kinek szavakba kellett volna öntenie azt, hogy mit és miért főzött az éppen aktuális pálinkához…
ám mint kiderült, a séfek nem feltétlenül a „szavak” emberei…, ők inkább alkotnak bent a konyhában, tökéletesre díszítik azokat a tányérokat, melyekre felhelyezik remekműveiket, hogy szemet, s lelket gyönyörködtetőek legyenek…, mely úgy érzem maximálisan sikerült!

2020-at írtunk, a „vírus évét”… mely oly sok mindent tönkretett és sajnos sok áldozatot hozott…
Kedves kis helyünk, a ,,Jazztaurant” is odaveszett, melyet azóta is könnyes szemmel emlegetünk, hisz mi ott akkor történelmet írtunk bizony…, mégpedig gasztronómiait….
Mint minden rossz után (mint mindig…), most is jött valami jó…
Magyar Botond séfünkkel immáron Kaposvár legszebb rendezvény helyszínén, a Hotel Dorottya**** exclusive Báltermében szervezhettük meg Kaposvár 3. tematikus pálinkavacsoráját 2021. október 15-én. Melyhez újabb ízeket leltünk és hogy séfünk gondolatait, s „tetteit” szavakba öntsük, beszállt csapatunkba kiváló konferanszié és borszakértő barátom, Palancsa Laci és Limbek Csaba barátom, az étterem és hotel üzemeltetője, akikkel fergetegesen tematikus estét hoztunk össze…

Sikerült végre az alapgondolat életre keltése, hisz miután elemeztem aktuális pálinkámat a színpadon egy hatalmas kivetítőn képekkel illusztrálva, utána Laci a szokásos „laza eleganciájával” átadta séfünk gondolatait a hozzá illő étellel kapcsolatban…
110 fő, körasztal, színpad, kivetítő álmaim netovábbja volt, pláne hogy mikor kiváló konferanszié partneremmel egy-egy tételt és ételt bemutattunk, utána minden tételnél átadtuk a színpadot Márton Róbert cigányzenekarának, hogy igazi Magyar virtust tegyenek kiváló Hungarikumaink mellé, amíg mindenki elfogyasztja a két tökéletes harmóniába érkező tételt…
Aztán újra és újra színpadra álltunk, míg a kiváló étkek és pálinkák után teljesen átadtuk magunkat a beszélgetésnek és a cigányzenének….,
Így bizony 3 és fél órásra sikeredett 3. kaposvári pálinkavacsoránk, mely hatalmas sikert aratott, hála a 4 muskétásnak és a fantasztikus személyzetnek, hisz bizony összesen 18-an dolgoztunk azért, hogy a welcome- és a meglepetésnedűmmel együtt kb. 990 két centes pálinkát töltöttünk ki aznap este és több, mint 770 tökéletesen díszített tányér került kedves vendégeink elé…

Teltek-múltak az évek, Gábor Pálinka lelőhelyek jöttek és megszűntek…. ám 2023. januárjában újabb exclusive lelőhely lépett be Siófokon…,
a HOTEL AZÚR PRÉMIUM***** Opus Étterme adhatott otthont 4. Tematikus Pálinkavacsoránknak…
Meg kell mondjam, nem indult egyszerűen az egész, mivel közölték velem, hogy a hely séfje bizony nem iszik alkoholt…, főleg nem pálinkát…. Így aztán nehéz lesz és nem fog menni, gondoltam…
Mégis fogtam pálinkofferemet és feleségemmel együtt elutaztunk Siófokra, ebbe a hatalmas konferencia szállodába, hogy bekerítsük valahogy séfünket… Mondtam is páromnak, hogy szerintem fél óra és végzünk, ha nem fog kóstolni séfünk…
Papp Zsolt Executive Chef első és fontos mondata az volt, hogy azért nem szereti a pálinkát, mert nem ivott eddig jót… Válaszom csak ennyi volt lazán, hogy MÉG…,
mit jól megmosolyogtunk és némi kedves unszolásra csak-csak belekóstolt séfünk a pálinkámba és elégedetten konstatálta, hogy nagyon szép ízűek…
És csak beszélgettünk, ötleteltünk, barátkoztunk vagy két és fél órán keresztül…, hisz jó pálinka mellett gyorsan megy az idő….

Zsolt zseniális ötleteléseivel bizonyította, hogy a legmegfelelőbb emberre bíztam a kreatív menüsort, mely többszöri egyeztetés után megszületett végre…
A 4. igazán tematikus pálinkavacsoránk, melyhez a tökéletességet azzal adta Chefünk, hogy átvette a szót tőlem a színpadon és érvelt, mesélt elkövetett remekműveiről ott és úgy, ahogy mindig is szerettem volna…

A kiterjesztett PPT, melyet megfűszereztem pálinkatörténelmemmel, Chefünk szavaival tökéletes estét hozott, melyet elégedetten konstatált a 75 fős közönség…

Az idei év sem fog elmúlni tétlenül, hisz már szervezzük az 5., 6. és a 7. tematikus pálinkavacsoráinkat új Gábor Pálinka lelőhelyeinken, ahol várunk Benneteket sok szeretettel lélekbalzsamozásra….
Legközelebbi tematikus pálinkavacsoránk helyszíne a Zselicvölgy Szabadidőfarm csodálatos Borkupolája…,amit Gábor Pálinkával töltünk meg hamarosan, hogy lelketek balzsamozása méltó helyszínen történjen…

www.zselicvolgy.hu

Következő Pálinkavacsoránk helyszíne Kaposvár Főterén a Trattoria la Prima Étterem, mely nagy örömünkre belépett a Gábor Pálinka lelőhelyek közé.
Meghozzuk a tavaszt Magyar Botond séfünkkel, hisz Április 12-n egy nagyon izgalmas olaszos ízvilágú pálinkavacsorát kóstolunk majd össze ezen a remek helyszínen…!   Visszamondva!

Aztán jön legújabb budapesti Gábor Pálinka lelőhelyünk, az extravagáns STEAK TREZOR…,
ahol egy „Marhajó” Lélekbalzsamozásban lesz részetek, 7 pálinka – 7 fogásos Tematikus Pálinkavacsora alkalmával…
Porkert Krisztián Barátom szenvedélye a professzionális marhatartás-,húsfeldolgozás és maga a marhahús, melyről olyan alázattal és szenvedéllyel mesél, mint én a pálinkáimról…
Thát ha mi ketten elkezdjük ,,szerelem-meséinket” abból unalmas est nem lehet….

www.steaktrezor.hu

Aztán visszatérünk a Hotel Azúr Prémium***** Opus Éttermébe, hogy kreatív séfünkkel ismét „Pálinkavalkádba” keveredve megalkossuk „Azúrosan” ragyogó 2. tematikus pálinkavacsoránkat…

hotelazurpremium.hu/gasztronomia/opus-etterem

Izgalmas lélekbalzsamozásoknak nézünk elébe,úgyhogy kövessetek bennünket mert esélyes egy meglepetés kóstoló is…😎

Hamarosan jövünk a dátumokkal és menüsorokkal….☝️

Pálinkás Üdvözlettel : Gábor🥂