Tiszta szívvel és rengeteg zamatos ízzel köszöntök mindenkit ezen a teljesen új oldalon, mely Nektek készült „Pálinkaszerető Barátaim”…

E blogban sok-sok lelkemből fakadó írást olvashattok majd tőlem, mit nap mint nap megélek, hisz minden pálinkáról kimondott jó szó és gondolat mindig rabul ejt és egy mélyen bevésődő gondolatot ébreszt bennem…

Mégpedig azt, hogy megosszam minden körülöttem lévő emberrel a számomra oly’ negédes és szerelem illatos nedűimet és történeteiket…

Ezt próbálom szavakba, valamint pohárba önteni nektek, melynek első része egy kis történelem a pálinkával kialakult kapcsolatomról, amit ha egy szóval kéne megfogalmaznom… az a szerelem…

Valahol 2008 elején járunk… ahol egy kaposmérői bálban új barátságot kötöttem Balatincz Gézával, aki az első igazán ízletes pálinkával megkínált, mely egy besztercei szilva párlata volt…

Jééé van íze a pálinkának, ráadásul ilyen zamatos?!?

Tessék, kóstolj egy kajszit is, ha már a zamatról beszélgetünk…, ez volt a válasz…

Természetesen beleszerettem a baracklekvár ízű kajszipálinkába, melyről hosszú, egész estén át folytatott eszmecserét folytattunk…, és ott azon az éjszakán megfogadtam, hogy még abban az évben elkezdek a pálinkával foglalkozni…

Természetesen a kajszi volt a „célpont”, melyhez az alapanyagot Gézáék javaslata szerint egy látrányi gyümölcsös hűtőházából szereztem be 1 tonna mennyiségben.

Betartva barátom cefrézési iránymutatásait, a gondosan magozott cefréből meg is született első kajszibarack pálinkám, melyet egy somogyjádi pálinkafőzdében pároltunk le egy jó hosszú nap alatt… (megjegyzem a főzdében ismét rengeteget tanultam a főzőmestertől…)

Alig vártam, hogy végre megmutathassam mentoromnak, Gézának életem első kajszibarack pálinkáját… Jött is a következő bál, ahol remegő kézzel vettem elő zakóm belső zsebéből kajszimat, félrehívva Gézát, hogy mondjon véleményt művemről. Ő pedig jólelkű és barátságos ember révén, azonnal megosztotta őt körülvevő barátaival pálinkámat, hogy együtt, közösen alkossanak véleményt róla…

Bevallom őszintén, így még jobban izgultam, de soha el nem feledem a pillanatot, mikor Géza barátom vállamra tette a kezét kóstolás közben, s az „ég felé” nézve így szólt:

„Gábor, gratulálok, itt kezdődik a kajszibarack pálinka!!!”

Nagyon megörültem a jó véleménynek, s hogy jó úton járok…

De igazán Igal volt az a hely, ahol majd másfél évtizede belecsöppentem a pálinkába Kreka Feri barátom jóvoltából, aki meginvitált az első Bor- és Pálinka versenyre, mely ott akkor rabul ejtett…

Indítottam is első kajszimat Géza barátom megnyugtató véleménye után, mely teljesen helytálló volt, hisz Aranyérmet kaptam! Szárnyra is kaptam rendesen és folytattam pálinkás kalandomat, jött a meggy, a vilmoskörte, a fosóka szilva vegyes helyezésekkel persze…

Feri, mint kiváló borász és pálinkász felfigyelt az egyre szebb eredményeimre és meginvitált egy pálinka bírálói tanfolyamra, ahol sorsom megpecsételődött végleg…

Már bíraként is részt vettem a versenyeken és segítettem a szervezésben is az egyre nagyobb volumenű és nívójú versenyben, melyet hét éve megyei szintre emeltünk.

Az immáron megyei szintű versenyünknek méltó helyszínt kerestünk, ezért nagy boldogsággal és büszkeséggel töltött el, hogy Kaposvár legszebb bálterme, a Hotel Dorottya színpadán állhattam Kreka Feri barátom oldalán, mint a rendezvény fő támogatója és a frissen alakult Somogyi- Bor és Pálinka Mustra Egyesület alelnöke….

Nagyot alkottunk ott akkor közösen, hisz az utolsó Igali verseny 160-as mintaszámáról 251-re léptünk….

A Hotel Dorottyában megtartott megyei versenyünk után egyre több telefonos megkeresés érkezett azzal, hogy ugye Gábor neked van eladó pálinkád…?!

A válaszom természetesen a nem volt…, ám ők ezt nem értették és egyre csak mondták: de hát te szervezed a megyei versenyt, akkor hogy-hogy nincs…?

A válaszom továbbra is nem, valamint az volt, hogy nekem ez hobbi és szerelem…, nem pedig üzlet…

De csak nem hagytak… A második verseny után még több telefon jött…

Nos e tájt fogalmazódott meg bennem a GáBor és Pálinkaház gondolata, mely fő célja az volt, hogy ha valaki betér hozzánk és egri-, tokaji-, szekszárdi-, villányi- vagy épp egy soproni kékfrankost szeretne vásárolni, akkor nagyobb boros táj egységeink zászlós borai és persze az ország legjobb pálinkái mind polcon legyenek… Tehát vállamra vettem az épp ráérő bor és pálinka bíra barátaimat, hogy végig kóstoljuk Magyarországon 15 borászat és 15 kereskedelmi pálinkafőzde legjobb termékeit…

Mondhatom nem kis kaland volt 3 hónap alatt mindenkinek munka mellett erre időt szakítania.., de megérte, hisz 2017. május 6-án megnyitotta kapuit a GáBor és Pálinkaház, polcain 85 féle borral és 65 féle pálinkával…

Büszkén mondhattam érdeklődő barátaimnak, hogy most már van eladó pálinkám és borom is akad…., és erre mi volt a válasz?!

De nekünk a Te pálinkád kell Gábor…! Jót mosolyogtam ezen bizony, de azért szépen elindultunk és rövidesen polcra került első két szerelmem gyümölcse: az Ágyas Golden Alma és a Lepotica szilva….

Nagy örömmel vették pálinkaszerető barátaim és jómagam is a Gábor Pálinka sorozat első két tagját… olyannyira, hogy 2018 év elején létrehoztuk Adóraktár és Palackozó üzemecskénket, ahol már 12 fajta pálinkára növelhettük repertoárunkat…

Elindultak a fesztiválon való részvételek a Gábor Pálinkák népszerűsítésének érdekében és azért, hogy minél több barátunk találjon rá kedvenc ízeire a kaposvári éttermek polcain….

Kitelepülős mobil faházunkkal, mely a „La’Bodega” nevet kapta a lányoktól, részt vettünk Kaposvár rendezvényein, mint a Rippl-Rónai fesztivál, a Megyei Bornapok a Vigasságok terén, a Miénk a Város fesztivál, a Balatonlellei Borfesztivál és az azt követő Boglári borfesztivál…, vagy épp a Gödrei Töpörtyűfesztivál…

De jártunk a szilvásszentmártoni nagy FALU fesztiválon is, sőt egészen a Budapesti kolbász fesztiválig is elkolbászoltunk „La’Bodegával”, amely sok-sok új pálinkaszerető barátot hozott nekünk, akik ha eddig nem is kedvelték a pálinkát…, ezután már külön kedvenceket is választottak maguknak…

2019-ben már olyannyira „pörögtünk”, hogy az évben 84 rendezvénynapunk volt, ahol népszerűsíthettük a Gábor Pálinkák gyöngyszemeit.

Nade nem mondhatok mindent el egyszerre…

Pont innen folytatjuk Pálinkaszerető Barátaim…

Pálinkás üdvözlettel: Gábor 🥂